Nämä legendaariset retropelit jäivät elämään

Peliala on ollut kovassa huudossa viime vuosina. Tavallisille pulliaisille se näkyy jatkuvasti laajenevana pelitarjontana. Markkinoille tuodaan mitä uskomattomampia videopelejä, joiden grafiikka ja lisämausteet ovat sitä luokkaa, ettei niistä edes uskallettu unelmoida vielä kolmekymmentä vuotta sitten. Silti jostain syystä, jotkut vuosikymmeniä vanhat klassikkopelit pitävät pelaajansa tiukasti otteessaan, eikä näiden pelien suosio näyttäisi hellittävän edes pelialan murroksen alla, jossa AR- ja virtuaalitodellisuuspelit ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. 

Tässä artikkelissa esitellään retropelejä, jotka ovat pitäneet pintansa jo vuosikymmenten ajan pelaajien suosikkina. Näillä peleillä on edelleen suuret markkinat ja esimerkiksi keräilijät ovat valmiita maksamaan sievoisia summia toimivista klassikkopelikonsoleista sekä niiden peleistä. Artikkelissa muistellaan näiden pelien alkutaivalta ja sitä, miten pelit ovat kehittyneet viimeisen puolivuosisadan aikana.  

Ensin tuli Atari

Jos olet todellinen konsolipeli-intoilija, tiedät että koko hupi sai alkunsa Atarin ensimmäisestä kotikonsolista ja sen peleistä. Jo pelkästään tästä syystä Atarin Pong-peli nauttii edelleen erityisestä kunnia-asemasta videopelaajien keskuudessa. Atari julkaisi pelin kotikonsoli version vuonna 1975, ja sen on nähty olevan yksi ensimmäisiä konsolipeliä ikinä. Peli lanseerattiin ensin arkadiapeliautomaattina vuonna 1972, mutta tämän menestyksen innoittamana Atari aloitti kehittämään pelistä kotona pelattavaa versiota. Pelin katsotaan avanneen konsolipelimarkkinat taloudelliselle menestykselle.

Tämä pöytätenniksestä inspiraationsa saanut musta-valkoinen-peli on kestänyt aikaa kuin ruostumaton teräs. Pelistä on nähty vuosien saatossa erilaisia versioita, mutta pelin perusidea on edelleen sama. Pongin lisäksi Atari muistetaan mm. Space Race -pelistä. Muistatko nämä molemmat?

Pasianssi ja muut klassikkokorttipelit

Se ei taida tulla kenellekään yllätyksenä, että korttipelit ovat edelleen todellista laatuviihdettä. Se on todettu jo kauan ennen kuin tietokoneet ja Windows 95 -käyttöjärjestelmä näkivät päivänvaloa. Monelle on jäänyt mieleen erityisesti pasianssi 90-luvun parhaana viihteenä ennen internetin yleistymistä. Vielä on kuitenkin selvittämättä, kumpi oli viihdyttävämpää: itse pasianssi pelaaminen vai voiton jälkeen nähtävä koko näytön täyttävä loputon korttivesiputous? Muihin Windows 95:n korttipeleihin kuuluvat klassikot hertta ja vapaakenttä. 

Korttipelien kunniankulku videopelien maailmassa ei ole kuitenkaan jäänyt tähän. Tänä päivänä tarjolla on runsaasti erilaisia online-korttipelejä aina pasianssista nettipokeriin asti. Monien online-korttipelien säännöt kannattaa kuitenkin opetella kunnolla, jotta saat kaiken ilon irti pelaamisesta. Tällöin ei pääse käymään samalla tavalla kuin aikoinaan miinaharvana kanssa: Vain harva tiesi säännöt ja muut astuivat heti harhaan.

Tetris oli hitti jo syntyessään

Luultavasti lähes jokainen alle 50-vuotias suomalainen osaisi kuvailla mistä Tetriksessä on kysymys ja mitkä ovat sen säännöt. Sen verran laajalti tunnettu tämä peli on. Tetriksen kehitti neuvostoliittolainen Aleksei Pažitnov ja se julkaistiin vuonna 1984 neuvostoliittolaiselle Elektronika 60 -tietokoneelle. Pian tämän jälkeen se siirrettiin myös IBM PC:lle, jonka kautta se tuli tunnetuksi lännessä. Kenties suurimman tunnettavuuden peli kuitenkin saavutti vuodesta 1989 lähtien Nintendon Game Boy -pelinä, sillä sitä jaettiin ilmaisena kylkiäisenä pelikonsolin mukana. 

Tämän tietokonepelin menestyksen salaisuus on sen yksinkertaisuus. Siitä on vuosien saatossa tehty lukuisia kopioita ja sen alkuajatuksesta on jatkokehitetty myös muita videopelejä. Ei olekaan ihme, että vuonna 2007 Standfordin yliopisto listasi Tetriksen 10 kaikkien aikojen tärkeimmän videopelin joukkoon. 

Pac-Man on kulttiklassikko

Tetriksen lisäksi Pac-Man taitaa nauttia yhtä suurimmista videopelien kulttimaineista. Pac-Man julkaistiin Japanissa vuonna 1980. Sen kehittäjät halusivat luoda videopelin, joka kiinnostaisi pelaajia heidän sukupuolestaan riippumatta. Tämän sokkelopelin suosio perustui julkaisun aikoihin sen uudenlaiseen ideaa, joka hylkäsi täysin Space Invaders -hittipelistä tutuksi tuleen lähestymistavan. 

Pac-Man ja siinä seikkailevat haamut ovat murtaneet itsensä popkulttuurin muurien läpi myös videopelien ulkopuolella. Vielä tänäkin päivänä popkulttuuri vilisee musiikki- ja elokuvaviittauksia, internet-meemejä, oheistuotteita sekä vaatteita, joissa viitataan suorasti tai epäsuorasti tähän kulttiklassikkoon.

Se kaikkein paras Super Mario

Vaikka Super Mario oli ehtinyt jo seikkailla muissa Nintendon videopeleissä, monen mielipiteen ja mittarin mukaan kaikista legendaarisin Mario-pelisarjan peli on vuonna 1990 NES-konsolille tuotettu Super Mario Bros 3. Pelin vahvuuksiksi on luettu muun muassa mukaansa tempaava tarina, pelikenttien monipuolisuus ja loistelias kuvagrafiikka, jonka kädenjälkeä jäljitellään edelleen. Ei ole siis mikään ihme, että tästä pelistä kuoriutui videopelimaailman legendaarisin tasohyppelypeli.

Super Marion massiivinen pelibrändi on kukoistanut jo useiden vuosikymmenten ajan, ja vielä tänäkin päivänä jopa yhdeksän vuotias lapsi osaa tunnistaa Marion ja Luigin. Super Mario -pelisarja tuottaa edelleen uusia hittipelejä, joista yksi tunnetuimmista on Mario Kart -ajopelisarja. Mario on myös videopelijätti Nintendon virallinen maskotti.

Mitä tästä opimme?

Videopelien tarjoajat ovat panostaneet viime vuosikymmenillä muun muassa mitä uskomattomiin 3D-grafiikoihin ja mukaansa kietovaan pelimusiikkiin, silti nämä usein yksikertaisista ideoista lähteneet pelit jatkavat ihastuttamasta uusia sukupolvia. 

Olisiko kuitenkin niin, että yksinkertainen on todella kauneinta?

Tietoja Tony

Sivuston kehittäjä
Kategoria(t): Uutiset Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

four × two =