5 syytä miksi pelaaminen on hyväksi ihmisille

Ole rehellinen, haluat olla älykkäämpi. Eikä siinä ei ole mitään vikaa. Tutkimukset osoittavat jatkuvasti, että älykkyys on yksi halutuimmista ominaisuuksista. Halusit sitten menestyä yliopistossa tai tehdä vaikutuksen ystäviisi kvanttiteorian ymmärtämisellä, meillä kaikilla on syymme haluta olla älykkäämpiä.

Monet ihmiset ovat sitä mieltä, että opiskelemisen pitäisi olla hauskaa. Vaikka tämä on vähän yllättävää, opiskeleminen olisi toden totta varmasti mielekkäämpää monien mielestä, jos se olisi hauskempaa. Mutta voiko opiskeleminen oikeasti olla hauskaa? Kyllä. Tietokonepelit voivat nimittäin opettaa monia hyödyllisiä asioita ihmisille ja jopa parantaa ihmisten älyllisiä kykyjä:

1.    Pelaaminen pitää mielesi vireänä

Se on valitettavaa, mutta väistämätöntä: ikääntyessämme heikkenemme niin fyysisesti kuin myös henkisesti. Kuntosalilla käyminen ja muu liikunta voi toki hidastaa fyysistä rappeutumista, mutta älyllisen rappeutumisen hidastamiseksi ihmisen on haastettava aivojaan säännöllisesti. Miten ihminen sitten voi haastaa aivojaan säilyttääkseen älylliset valmiutensa?

No esimerkiksi ratkomalla ristisanatehtäviä tai sudokuja. Nettikasino tai tietokonepelien pelaaminen voi auttaa ihmisiä myös rentoutumaan rankan päivän jälkeen. Rentoutuminen ei varsinaisesti tee ihmisestä kuitenkaan älykkäämpää, mutta rentouduttuaan hetken ihminen pystyy haastamaan itseään älyllisesti uudestaan.

2.    Epäonnistuminen on avain menestykseen

Kysy keneltä tahansa, joka on koskaan saavuttanut mitään menestystä elämässään, ja hän tulee kertomaan sinulle, kuinka monta kertaa hän on epäonnistunut. Useimmat ihmiset luultavasti tietävät Thomas Edisonista ja siitä, kuinka monta kertaa hän epäonnistui ennen jokaista keksintöään, mutta tässä on joitain muita esimerkkejä Edisonin kaltaisista ihmisistä:

·        12 kustantajaa hylkäsi J.K. Rowlingin

·        Einstein oppi puhumaan vasta 4-vuotiaana eikä hän oppinut lukemaan kuin vasta 7-vuotiaana

·        Van Gogh myi vain yhden maalauksen elinaikanaan

·        Michael Jordan erotettiin koripallojoukkueesta lukiossa

On siis selvää, että epäonnistuminen on tärkeää menestymisen kannalta. Monissa videopeleissä pelaaja aloittaa useammalla kuin yhdellä “elämällä”. Tämä kertoo heti siitä, että epäonnistuminen on hyväksyttävää.

Itse asiassa uuden pelin pelaajana tulet todennäköisesti epäonnistumaan jatkuvasti. Tämä kannustaa pelaajaa olemaan sinnikäs ja sisukas. Tämä on todella tärkeä elämäntaito, jonka voit oppia pelatessasi videopelejä.

3.    Pelaaminen parantaa ongelmanratkaisutaitoja

Lähes kaikissa suosituimmissa videopeleissä menestyminen vaatii ongelmanratkaisutaitojen ja kriittisen ajattelun taitojen käyttämistä. Tämä tekee pelaajista sopeutuvampia ja kognitiivisesti joustavampia. Nämä ovat todella tärkeitä taitoja kaikenlaisissa ongelmanratkaisutehtävissä.

4.    Pelaajilla saattaa olla parempi muisti

Kalifornian yliopiston neurobiologien ryhmä on löytänyt näytteitä siitä, että 3D-tietokonepelien pelaaminen voi parantaa muistia. Ryhmän tekemässä tutkimuksessa yksi ryhmä ihmisiä pelasi 2D-pelejä puoli tuntia päivässä kahden viikon ajan ja toinen ryhmä pelasi 3D-pelejä puoli tuntia päivässä kahden viikon ajan. Kaikille annettiin muistitesti ennen tutkimusta ja sen jälkeen. 2D-ryhmän jäsenten muisti ei parantunut lainkaan, mutta 3D-ryhmän jäsenten muisti parani jopa 12 %.

5.    Pelaajilla on paremmat ICT-taidot

Työnteon ja vapaa-ajan digitalisoituessa yhä enemmän, tietokoneiden, mobiililaitteiden ja virtuaalisten työkalujen käyttämisen hallitseminen nousee yhä tärkeämpään rooliin – niin koulutuksessa kuin töiden tekemisessäkin. Suomalaisnuorten ICT-osaamista käsittelevässä tutkimuksessa huomattiin, että videopelien pelaajien ICT-osaaminen oli selvästi vahvempaa kuin niillä, jotka eivät pelanneet pelejä. Havainto koski sekä tyttöjä, että poikia. Pelaajat olivat parempia ohjelmoinnissa ja eri videon- tai kuvanmuokkaustyökalujen käyttämisessä ja he tuottivat useammin omaa sisältöä verkkoon.

Yhteenveto

Vaikka pelaaminen saa usein paljon negatiivista huomiota mediassa, videopelien pelaamisesta voi olla myös hyötyä. Niinpä päätin tässä kirjoituksessa listata 5 syytä miksi pelaaminen voi olla hyväksi ihmisille. Mitä mieltä sinä olet: onko pelaamisella enemmän hyötyjä kuin haittoja? Onko sinulla henkilökohtaisia kokemuksia pelaamisen hyvistä tai huonoista puolista? Jätä kommentti alle, jos kirjoitukseni herätti ajatuksia!

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

twelve − 2 =